4 kwaliteiten van het hart

Onzekere tijden...

In deze onzekere tijd kun je angst, frustratie en onrust ervaren. Je weet niet waar je naartoe gaat en hoe de crisis jou persoonlijke zal raken. Je moet je opnieuw inrichten, nieuwe gewoonten ontwikkelen en flexibel inspelen op de steeds weer veranderende werkelijkheid. Wat je dacht zeker te weten, komt op losse schroeven te staan.

Aan de andere kant zie je dat jij en vele anderen ook bereid zijn om zich in te zetten en aan oplossingen te werken. De creativiteit die ontstaat is enorm.

Hoe ga jij met de onzekerheid en de verandering om?

Je hart opent zich van nature

Je kunt dankbaarheid ervaren als je net de trein hebt gehaald of als een vriend je bijstaat na een heftige gebeurtenis. je maakt een vriendelijk gebaar als je iemand in de rij bij de kassa voor laat gaan. Dan verzacht je hart.

Wat als het tegen zit?

Maar hoe kun je vriendelijkheid inzetten als het tegenzit? Hoe kun je je vriendelijk opstellen in een lastige situatie?

Dat is de vraag die wij tijdens de workshop gaan verkennen.

Het voelt alsof je tegen de stroom in zwemt

Als je vriendelijkheid, dankbaarheid, compassie en kalmte bewust inzet kan het je leven transformeren. Het begint in het klein, want om je hart te laten spreken is moed nodig.

In de training leer je om minder vanuit je emotie te reageren en te handelen en meer vanuit je intentie: de intentie om de werkelijkheid vriendelijk tegemoet te treden, ongeacht of die aangenaam of onaangenaam is. Het voelt een beetje alsof je tegen de stroom in zwemt.

Een leraar vroeg eens aan mij: “Wil je dat je cellen zwemmen in frustratie of in vriendelijkheid?”

Dit betekent zeker niet dat emoties zoals boosheid, angst of frustratie slecht zijn of dat ze weg moeten. Maar als je die emoties met vriendelijkheid tegemoet treedt, gebeurt er iets bijzonders. De frustratie verzacht, ze wordt minder dominant – je ontspant. En dat betekent heel concreet dat je meer open staat  voor andere relevante informatie.

Het is voor mijn steeds nog een bijzondere ervaring als ik de kraan van vriendelijkheid in mijn hart open zet. Mijn realiteit is dan meteen een andere.

Soms druppelt de kraan en soms stroomt  hij -dat heb je niet altijd in de hand. Maar de  intentie om de kraan open te draaien maakt al verschil.

Je kent vast het gelukzalige gevoel als je hart overstroomt van genegenheid. En hoe fijn het is als iemand op een moeilijk moment in je leven vriendelijk is en compassie toont.

De weg om meer vriendelijkheid te ontwikkelen en te cultiveren gaat niet zozeer over wat je voelt. Het gaat er meer om wat je wilt belichamen en welke afdruk je in de wereld wilt achterlaten.

“De training ‘De 4 kwaliteiten van het hart’ heeft me geleerd hoe ik dicht bij mezelf en emotioneel in balans kan zijn; om het leven en alles wat het omvat, met een open hart tegemoet te treden. Dankzij de fijne en kundige begeleiding van Ingela heb ik mezelf -in een meer solide versie- teruggevonden en daar ben ik heel dankbaar voor”. Linda

Ik geef graag door wat ik geleerd heb

Vriendelijkheid, dankbaarheid, compassie en kalmte kun je bewust inzetten  in de maalstroom van je leven en dat maakt een wereld van verschil. In je eigen leven en in het leven voor de mensen om je heen.

In deze training verken je de vier kwaliteiten van het hart en wat ze voor jouw leven kunnen betekenen. Naast theorie maak ik in de workshop gebruik van verschillende werkvormen zoals meditaties, opdrachten en kleine opstellingen.

Wat heb je nodig?
Om deel te nemen aan de training De 4 kwaliteiten van het hart heb je een computer, laptop of smartphone nodig waarop je Zoom installeert (gratis versie). Zorg ervoor dat je 10 minuten vóór het begin van de training aanwezig bent.

Trek makkelijk zittende kleding aan, zodat je tijdens de meditatie niet belemmerd wordt door knellende kleding of schoenen. Je kan zitten op een meditatie-kussen, -bankje of op een stoel.

Plaats
De training geef ik online, dus je bepaalt zelf waar je deze volgt. Zoek een rustige plek op, waar je niet gestoord wordt. Maak eventueel afspraken met je huisgenoten.

Data
Op dit moment is er geen training gepland.

Tijd
Van 19:00 tot 21:00 uur.

Kosten
€ 333,33

Meld je aan!