Zelfcompassie herstelt de relatie met jezelf

Met dankbaarheid herstel je de relatie met het leven.

Met zelfcompassie herstel je de relatie met jezelf.

Want de relatie die je hebt met jezelf is de belangrijkste relatie in je leven. Jij bent er altijd, 24 uur per dag. De relatie met jezelf is je fundament. De manier waarop je met jezelf omgaat bepaalt voor een groot deel van hoe jij je voelt.

Hoe is je relatie met jezelf?

  • Ben je streng voor jezelf?
  • Vind je het moeilijk als dingen niet perfect gaan?
  • Voel je je klein ten opzichte van anderen?
  • Ben je gestrest, moe en prikkelbaar?
  • Ben je veel met anderen bezig?
  • Vind je het lastig om te genieten van de kleine, mooie dingen van het dagelijks leven?

Wat levert je de zelfcompassietraining op?

Minder                            Meer

Depressie                         Geluk

Angst                               Tevredenheid

Stress                              Zelfvertrouwen

Schaamte                         Gezondheid

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie betekent dat je begripvol, liefdevol en zorgzaam bent voor jezelf op het moment dat je het moeilijk hebt.

Vaak is het gemakkelijker om compassie voor iemand anders op te brengen dan voor jezelf.  Als je het zelf moeilijk hebt, kom je snel in oude patronen terecht hoe je denkt dat dingen horen te zijn. Dan neemt je innerlijke criticus het over: “Wees sterk, stel je niet aan, wat stom van je, doe beter je best, zo wordt het ook nooit wat. ”

Zelfcompassie gaat niet vanzelf. Je kunt het wel leren en dat heeft veel voordelen die wetenschappelijk onderzocht zijn. Kristin Neff is een van de bekendste auteurs en onderzoekers rond het thema zelfcompassie. In haar definitie bestaat zelfcompassie uit drie elementen:

zelfcompassie

1.      Vriendelijkheid

Vriendelijkheid is het gevoel dat ouders voelen als ze naar hun zieke kind kijken. De koorts gaat niet weg door vriendelijkheid en koestering, maar het maakt wel dat het zieke kind zich beter voelt.  Vriendelijkheid is als het ware balsem op de wond. Vriendelijkheid is een mooi antwoord op pijn en verdriet.

2.      Besef van niet-alleen zijn

Op momenten dat je het lastig hebt, sluit je je vaak af van anderen. Dan voel je je eenzaam.  Dat is extra pijnlijk juist op moeilijke momenten. Het besef dat je de ervaringen van pijn deelt met alle mensen, kan verlichting bieden. Zoals Kristin Neff het uitdrukt: “Het komt erop neer dat wij beseffen dat iedereen een onvolmaakt, kwetsbaar mens is.” Hierin zijn wij mensen met elkaar verbonden.

3.      Mindfulness

Mindfulness is het vermogen om de dingen te nemen zoals ze zijn. Dat helpt om ze niet te groot of te klein te maken. Mindfulness geeft je de ruimte om naar moeilijke gevoelens te kijken zonder ermee te versmelten of je ervoor af te sluiten.

Wat kan zelfcompassie jou brengen?

Door zelfcompassie toe te passen, voel je je tevredener met wie je bent en met wat je doet. Je ervaart een toename van je motivatie. Nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen, dankbaarheid en creativiteit komen weer tot je beschikking.

Depressieve gevoelens verminderen, net zoals gepieker, stress en vermijding van moeilijke uitdagingen.

Met de training Zelfcompassie versterk je ook je vermogen tot empathie en verbinding. Je werkt aan het vermogen jezelf te geven wat je nodig hebt op moeilijke momenten.

zelfcompassie

Wat kun je verwachten?

De Training Zelfcompassie met mindfulness is een ervaringsgerichte training. We komen negen keer 2,5 uur samen op een dinsdagavond en vier uur op een zondagochtend voor een stiltesessie, ter verdieping van wat je geleerd hebt. Je doet oefeningen die gericht zijn op acceptatie van jezelf. Moeilijke ervaringen ga je niet uit de weg. Uiteraard is er ook ruimte voor plezier en gemak.

Je haalt het meest uit de training als je tijd vrij maakt voor de oefeningen en met een meditatie van dertig minuten per dag. Voor de meditatie zijn audiobestanden beschikbaar, maar je kunt ook deelnemen aan de gratis online meditaties.

Voor wie?

Je wilt de relatie met jezelf verbeteren. Je bent bereid om stil te staan bij moeilijke gevoelens. Je hebt de intentie om tijdens de achtweekse training tijd vrij te maken om te onderzoeken hoe je zelfcompassie kunt integreren in je dagelijks leven. Voor het ontwikkelen van zelfcompassie heb je ervaring met mindfulness nodig.

Praktische informatie

De training vindt plaats in het Westland of online. Dit is afhankelijk van de actuele situatie rond corona en de mogelijkheden tot samenkomen.

Uiteraard hoop ik dat we elkaar in het echt kunnen ontmoeten en samen kunnen leren. Maar de training is ook online goed te doen en ik heb hiermee intussen veel ervaring opgedaan.

Data
Dinsdag 2, 9,16, 23, 30 maart, 6, 13, 20 en 27 april 2021, 19:00 – 21:45 uur

Stiltesessie

Zondag 11 april 2021, 10:00 – 14:00 uur.

Kosten:
€ 395,00, excl. Werkboek mindful zelfcompassie van Kristin Neff & Christopher Germer (€ 20,00).

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met me op.

Meld je aan!  

Ik ben actief in de volgende regio’s:
Westland, Den Haag en online

Zelfcompassie